INFO: Om lösenordsskyddade kapitel

 

Vissa kapitel i boken är lösenordsskyddade.

För att få tillgång att läsa dem behöver du skriva upp dig på bokprojektets sändlista genom att skicka ett e-mejl till vilsenheten@magnusskanberg.se. Då får du lösenordet skickat till din mejladress direkt.

Prolog – Om vår tid.

 

”Lever vi i en tid när alla är försöker komma åt oss, sätta dit oss och hålla oss på mattan? Eller lever vi i en tid när ingen knappt märker att vi finns, och där alla fullständigt skiter i vad vi tycker, tänker och gör?”

Förord

 

”Men glappet mellan mina egna erfarenheter och samtidens kartor har fortsatt skava i mig. Först bara som en diffus förvirring, sedan som en aktiv frustration, och till slut som ett akut behov av att formulera min egen verklighetsupplevelse. Det här bokprojektet kan ses som en ärrbildning ur det skavandet.”

1. Livsanvisningar

 

”Sedan 60-talet och framåt har det tillkommit en ny och häpnadsväckande annorlunda uppmaning från den omgivande kulturen: Lyssna på dig själv, och lite på dig själv! Var inte som en får i fårskocken. Gå din egen väg, i stället för att göra som alla andra.”

2. Intention

 

”Jag vill i den här boken problematisera de enkelspåriga bilder av frihet, vilja och val som omger oss i den moderna kulturen. För om man skrapar lite under ytan på samtidens hyllande av den välmotiverade individens dådkraft, så dyker genast allsköns existentiella motstridigheter upp och krånglar till det hela.”

3. Som om något fattas oss

 

”Men ingen tror längre på tomten. Ingen har tid eller ork att riktigt känna varken glädje, sorg eller frid för alla är helt upptagna med att få logistiken att gå ihop. Och mer valfrihet kommer på intet sätt att göra saken bättre.”

4. Skapa ditt liv

 

”Det moderna projektet vill dock ogärna kännas vid den här typen av inneboende motstridigheter. I den moderna världen kan alla – åtminstone i princip – få precis det de vill ha med hjälp av fritt val, aktiv vilja, effektiva metoder och genomtänkta prioriteringar.”

5. Löftet – om kärlek, problem och åtgärder

 

”Ena dagen tokbryt, drömmar om flykt, ädla beslut och total frustration. Nästa dag förvirrade anklagelser, uppblossande gräl, plågsamma tystnader. Tredje dagen ljuva försoningar, nya bråk, snåriga avtal om eldupphör.”

6. Den nya tidens berättelser

 

”För berättelsen om att helga sin fader och sin moder har besegrats av berättelsen om det livsbejakande ungdomsupproret. Och berättelsen om att arbeta för brödfödan i sitt anletes svett har besegrats av berättelsen om att cruisa nerför Sunset Boulevard i en öppen sportbil.”

7. Efter striden

 

Men vi fortsätter bara energiskt att vifta med vårt trollspö med inskriptionen: ”Individens rätt till sitt fria val utifrån hennes egen övertygelse!” Vissa av oss dessutom med det senaste tillägget: ”och utifrån hennes autentiska känsla”.

8. Fenomenet individen

 

”Ibland får jag bilden av miljontals svenskar som entusiastiskt deltar i en massiv bilburen manifestation till stöd för individualismen. Men de färdas inte i samlad trupp. Var och en kör runt för sig själv, väl utspridda över hela landet.”

9. Frihetskämparnas segertal

 

”Eller skräpet på TV? Folk ser väl på sådant som de gillar? Annars kan de ju bara välja någon av alla de andra kanalerna. För vi var väl för människors rätt till sitt eget fria val, var vi inte det?”

10. Frihetsförespråkarna

 

  Många av de värdeord som segrarna framhåller – yttrandefrihet, mångfald och framsteg låter ju tjusiga. Men vad tycker segrarna egentligen? Hur ser deras personliga övertygelse ut om man skrapar lite på ytan? Vad säger de till exempel mellan skål och vägg? Mellan skål och vägg Jo, mellan skål och vägg säger de lite överslätande …

Läs mer

10 B. Motståndarna

 

”Hur många Bakåtsträvare behövs det för att tända en glödlampa? Två. En som ber om ursäkt för ’ingreppet i naturen’ och en som försöker läsa bruksanvisningen i mörkret…”

11. Den nya konservatismen

 

”Det är som att populisterna börjat göra anspråk på den underdog-roll som vänstern under hela 1900-talet självklart haft som sin. Idag har vi ett politiskt landskap där alla känner sig förfördelade och förtryckta av etablissemanget, och beskriver sig själva som de modiga motarbetade rebellerna. Vår tids defensiva debattklimat är som en modevisning med bara offerkoftor.”

12. Oberoende

 

”Du kan framför allt inte gå hem till din bostadsrätt efter jobbet, låsa dörren, hälla upp dina favoritchips i en snygg designskål, lyssna av telefonsvararen och välja vilka samtal du ska svara på, och sedan sätta på en film som du själv har valt på Netflix!”

13. Egen vilja, egna val

 

”Det finns dock ingen anledning att stressa upp sig. Om vi inte har tid att läsa ’Sju enkla knep för att bli snygg, vis och lycklig’ i just den här bilagan så är det inte hela världen. Nästa lördag kommer löpsedlarna att ropa på oss igen: Hjulet uppfunnet – så får du just DITT liv att rulla!”

14. Inspiration och autenticitet

 

”Vi har tröttnat på kvantitet och yttre prestanda, och börjat få vittring på något bortom det praktiska, effektiva och ekonomiska. Så vi söker efter något annat utan att riktigt ha någon tydlig idé om vad det är vi letar efter. Vi vet mest bara att det i n t e ska vara hårt, fyrkantigt och massproducerat.”

15. Pengar

 

”Antag att vi skulle avskaffa pengar och i stället införa potatis som valuta. Skulle det göra att vi fick ett bättre, mänskligare och mindre girigt samhälle? Eller skulle det bara bli oerhört besvärligt att gå och handla eller ta en kaffe latte?”

16. Det nya ljuva arbetslivet

 

Den moderna, självständiga, fria, oberoende och… trolösa människan – går hon att ha i ”möblerade företag”. Och den nya, platta, motivationsstyrda, flexibla och lärande organisationen – finns den förutom i Peter Pan-filmer? Kan man bedriva verksamhet i den? Vill kunderna köpa det den producerar?

17. Paradiset på jobbet

 

”Att visa sig ärlig och sårbar och uttrycka sina behov var definitivt inget som uppmuntrades i den gammaldags bruksmentaliteten. Där förväntades man snarare att hugga i som en hel karl, tåla lite skit och minsann göra rätt för sig.”

18. Det meningsfulla arbetet

 

”För vem tänker vi ska sköta verkstads- livsmedels- och elektronikindustrin som vi alla är beroende av, medan vi unga, fria, medvetna människor skriver diktsamlingar, går yogakurser, designar smycken, bloggar på nätet och pratar om känslor?”

19. Den unika och den utbytbara människan

 

”Den unika individen är nämligen bara en bland miljarder andra. Hon äter samma mat, går i samma jeans och ser på samma filmer som andra. I relation till produktionen av mat, kläder, underhållning mm är hon dessvärre ett utbytbart objekt.”

20. Varför arbetar vi

 

”Varför driver vi företag? Varför producerar vi USB-minnen, läppstift, mobilappar och krattor? Varför jobbar vi som lokalvårdare, montör, resesäljare, mäklare eller väktare? Varför är det ett löfte och inte ett hot när politikerna pratar om hundratusen nya jobb under den kommande mandatperioden.”

21. Produktion och arbetsmoral

 

Idag – när prylarna svämmar över oss från Kina – är det lutheranska mantrat mer som ett trancetillstånd som vår kultur har fastnat i. Varför pågår t ex arbetsmarknads-åtgärder även under sommaren när de arbetande har semester? Är det för att även de som inte behövs minsann ska göra rätt för sig?

22. En berättelse om hembygd

 

”Men så är nu inte fallet. Jag står inte nämnd i någon bygdebok, för jag har ingen hembygd. De sånger och dikter och slagord och bilder som präglat mig och min generation handlar inte om hembygdsgårdar eller betande kor på sluttningar, eller timrade lador med tegeltak…”

23. Rötter

 

”Jag tror inte att jag är den enda kringflackande hoppjerkan här i landet som har haft perioder av stark hemlängtan. Och sedan plötsligt kommit på att de inte riktigt vet var det där hem egentligen ligger någonstans.”

24. Tillhörighet 1 – Medfödd eller vald gemenskap

 

”Min tillhörighet som t ex svensk, hindu, massaj, eller del av släkten Braak är inte villkorad av om jag är duktig nog, har pengar nog, eller är snäll nog. Omvänt så räcker det inte med att jag blir fly förbannad och ställer till en scen, eller skaffar mig goda argument och säger upp mig – jag är fortfarande svensk, hindu, massaj eller del av släkten Braak.”

29. Släppa taget

 

”Hade Karin Boye levt idag hoppas jag att hon hade valt att skalda en lovsång till den Begränsade Människan. En lovsång till Hon som vågar tillstå sitt behov av skydd, av kontinuitet, av igenkänning, av rutin, av trygghet, av avgränsning. En lovsång till Hon som vet att man inte kan komma riktigt nära om man alltid är på språng.”

30. Tro på dig själv

 

När jag läser vissa inlägg på facebook kan det verka som att det räcker att känna efter inombords för att förstå och navigera i världen. Är det så enkelt? Borde de gamla egyptierna ha tänkt likadant månne? Borde de lagt ner biblioteket i Alexandria med sin dammiga kunskap, och bara känt efter själva allihop i stället?

31. Viljan och nåden

 

”Är det någon som har lite goda råd på vägen? Alla de lyckade människorna på TV och i tidningarna, hur gör dom? Att gå en yogakurs på torsdagarna efter jobbet, men före matlaget, räknas det som att göra eller som att vila? Kan man bli verkligen bli utbränd av att leva ett så här ljummet liv?”

32. Uppgivenhet och hopp

 

”Det märkliga var att trots att våra berättelser nästan bara handlade om nederlag, om återvändsgränder och om utbrändhet efter att ha försökt för mycket, så var rummet påtagligt fyllt av tydlighet och av hopp. ”

33. Sex försök till gemenskap

 

”Efter det här så gick luften ur oss. Vi var trötta på våra dåliga jobb och på att bara ha råd att bo i dragiga lägenheter med rivningskontrakt, så vi började utbilda oss. Av bara farten så gifte vi oss också, fick barn, skaffade jobb, klippte håret, köpte snyggare kläder, började spara pengar, skilde oss, köpte bil för att kunna komma ut i naturen med barnen.”

34. Gemenskapens förutsättningar

 

Genom att svettas med sina ”bröder” och ”systrar” i timmar i en mörk het svetthydda, eller dansa vilt en hel natt till dova trummor, så svetsar man samman deltagarna i en samhörighet som sträcker sig bortom viljan och intellektet, och som därför också håller ihop bättre när det blåser hårt.

39. Om problemet var löst

 

Ny rekommendation från riksrevisionen: Stoppa all nybyggnation av enrumslägenheter! ”Visserligen är de populära och eftersökta på kort sikt, men det är socialtjänsten och sjukvården som får ta kostnaderna sedan när folk blir sjuka, deprimerade och alkoholiserade på grund av ensamhet.”

40. Vad livet kräver av oss

 

”Men livet kommer nu en gång helt utan garantier. Öppenhet innebär att vi inte kan hålla fast vid det som ger oss trygghet. Väntan innebär att vi inte vet när vi kommer fram. Överlämnande innebär att vi måste våga släppa kontrollen till något annat än oss själva.”